SHH LOGO
SHH LOGO

Karriärbyte mitt i livet

I dagarna börjar nya studenter sin utbildning till sjuksköterska och några av dessa har tidigare helt andra yrkeskarriärer. Möt tre personer som valt att skola om sig till sjuksköterska på Sophiahemmet Högskola.

Mia Landin Lundvall

Ålder: 43 år
Tidigare titel: Projektledare
Familj: Man och två barn
Intressen: Friluftsliv

”Jag är utbildad kommunikatör och jobbade på en PR byrå i New York under några år och sedan som projektledare på ett sjukhus. Där arbetade jag främst administrativt, men hade även en del patientkontakt. 2006 flyttade jag hem till Sverige och fortsatte som projektledare, den här gången inom events. Det är en tuff bransch och jag höll på att bränna ut mig, samtidigt som mitt jobb kändes allt mindre meningsfullt. Jag bestämde mig för att det var dags att prova något annat och när jag läste om sjuksköterskeutbildningen kändes den helt rätt. Som barn drömde jag om att bli läkare. Jag har alltid varit intresserad av människokroppen och biologi var ett favoritämne i skolan. Sedan har jag alltid älskat sjukhusmiljön! Nu ser jag fram emot att få jobba med människor och göra något som känns meningsfullt.”

Jesper Nyberg

Ålder: 47 år
Tidigare titel: Leg. Naprapat
Familj: Singel
Intressen: Musik, matlagning, träning

”Jag har säkert haft 15 olika jobb; allt från kock och spinning-instruktör till en utlandstjänstgöring i Bosnien. Men vården har varit en central del i min karriär. Först ville jag bli brandman men utbildade mig till undersköterska och ambulanssjukvårdare. När det inte kändes helt rätt började jag plugga till naprapat och arbetade samtidigt extra på olika akutmottagningar. Efter min examen öppnade jag en egen klinik 2006. Men jag började sakna sjukhusmiljön, att jobba med omvårdnad och att vara en del i ett välfungerande team. Därför bestämde jag mig för att börja om och utbilda mig till sjuksköterska. Det finns många valmöjligheter, både i Sverige och internationellt. Samtidigt lockar variationen; akutvården där det är högt tempo eller att arbeta med personcentrerad vård där relationerna blir mer långsiktiga.”

Marie Alexis

Ålder: 52 år
Tidigare titel: Operasångerska
Familj: Make, två söner och en hund
Intressen: Stickning, skidor och sång

”Jag är operasångerska, sångsolist och sångpedagog och jag har tidigare gått Musik- och Operahögskolan. Under åren har jag bland annat arbetat på Kungliga operan, Folkoperan, operahusen i Göteborg och i Malmö och på Drottningsholmsteatern. Under musikutbildningen jobbade jag extra som vårdbiträde på Röda Korsets sjukhus och trivdes i den miljön. Där hade de även ett separat kapell med flygel som jag satt vid hela nätterna och spelade piano och sjöng. Att bli sjuksköterska är en gammal dröm. I höstas hamnade jag på akuten och fick återigen upp ögonen för vilket fantastiskt jobb det är. Ett arbete som betyder något, som gör skillnad. Jag gillar även sjukhusmiljön, det är ett koncentrat av livet. Min dröm är att bli barnmorska. Jag hoppas kunna kombinera det med att fortsätta sjunga.”

Publicerad: 2018-08-21


  Skriv ut Skriv ut symbol